Luisteren met je hele lichaam

Luisteren met je hele lichaam

Onlangs zat ik in de trein, onderweg naar een masterclass ‘Listening with your whole body’ Ik was heel benieuwd naar de bekende Amerikaanse trainer (www.davidraphaelkaetz.com), wat we gingen doen, wat voor oefeningen hij zou gebruiken. Terwijl ik langs prachtig landschap reed dat ik maar uit één ooghoek waarnam, was ik vooral aan het denken, probeerde me iets voor te stellen, dacht dat ik me aan het voorbereiden was… Ik was bezig met mijn eigen gedachten, waardoor ik eigenlijk niks om me heen zag en hoorde. De eerste woorden van onze trainer op deze dag waren: er is maar één ding dat je werkelijk in de weg staat om goed te kunnen luisteren. En dat is denken. Hij noemde denken “the great accousic interference”. De rest van de workshop gingen we dus vooral luisteren, naar onszelf om mee te beginnen (onze adem en eigen klanken) en naar heel veel muziek. We zeiden steeds minder, doken met volledige aandacht de simpele oefeningen in en hoorden steeds meer. Ik heb nog nooit zo intens muziek beleefd. Prachtig en bewegend.

De terugreis voelde dan ook heel anders. Ik zag en hoorde alles om me heen.
Ondanks mijn tinnitus en gehoorverlies, dat speelde nauwelijks een rol. Waarom? 
Omdat de focus er niet op lag. Mijn hele systeem stond open voor het spectrum aan geluiden om me heen, ik dacht aan niks en luisterde alleen nog maar, volledig in het hier en nu. 
En als het genoeg was trok ik me terug en hoorde alleen nog maar het ritme van mijn eigen ademhaling. Ik kwam helemaal uitgerust en alert thuis aan, wat een ervaring!  

De zomer staat voor de deur, voor de meesten van ons met een vakantieperiode zonder werk 
en met minder verplichtingen. Hoe mooi zou het zijn om dan af en toe echt te gaan luisteren 
(niet in gevoelens en gedachten zoekend), te resoneren met onszelf en de omgeving. Op het strand 
of in het bos, in de stilte of met muziek… alles heeft zijn eigen prachtig en uniek geluid. 
Gegarandeerd stressvrij!  

Veel luisterplezier en een heerlijke zomer! 

Deze korte les kan jou helpen om klank en luisteren bewust te ervaren

 • Zoek een rustige plek en ga op een deken of mat languit op je rug liggen.
  Neem de tijd om je contouren en je volume waar te nemen.
  Zeg een paar keer je voornaam hardop. Hoe klinkt dat voor jou?
  Wat voor een geluid maak je, hard of zacht, diep of hoog? Waar ontstaat het geluid?
  Rust uit.
 • Volg je adembeweging, het ritme en geluid van je ademhaling, de bewegingen
  die in je lichaam ontstaan tijdens het in- en uitademen.
 • Maak verschillende klanken van diepe O/U-klanken in je buik tot brede A-klanken (vooral in je flanken te voelen) naar hoge E- en I-klanken in je borst en keel.
 • Ervaar deze klanken met je hele lichaam. Waar neem je de bewegingen van diepe en hoge geluiden waar? Ontspan je ogen, kaak en nek en laat het geluid ongehinderd stromen.
 • Zet je voeten neer, laat je knieën omhoog komen en weer wegglijden. Beweeg je bekken op en neer. Draai je hoofd zachtjes van links en naar rechts… en luister hoe de klanken veranderen door de beweging van de klankkast (jouw lichaam).
 • Rust uit.
 • Zeg je naam nog een aantal keren. Hoe vol en aanwezig is de klank nu? Waar neem je het geluid waar? 
   

Als je vragen of problemen hebt rondom gehoor of wil leren om intensiever te luisteren, kan ik je vanaf nu in de praktijk een aantal verrijkende en efficiënte technieken aanbieden.

Reacties zijn gesloten.