Dao – de weg

Dao – de weg

In een mooi stuk over de klassieke Chinese denkers Lao Tse, Confucius en andere, werd het begrip dao – de weg uitgelegd.

De weg is geen programma dat we moeten volgen om geluk en succes te bereiken, geen pad die in een bepaalde richting leidt… “We creëren de weg zelf, terwijl we hem gaan. De weg betekent de beweging van alles, onszelf inbegrepen.” Een goede weg creëren betekent dat we afgestemd zijn op de wereld om ons heen, dat we goed kunnen werken met wat er is.
(Bron: De weg, wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren. Michael Puett)

Het bewust worden van de manier waarop we voelen, denken en handelen is de sleutel tot het ontwerpen van ons eigen pad. Pas als we weten wat we doen, denken en voelen zijn we vrij om af te stemmen en te werken met wat er is.
Zullen we de deur samen openen?


Wandelen in afstemming met de omgeving (Part I)

  • Zoek een rustige plek in huis en ga zitten. Voel het contact met de voeten op de grond, adem een paar keer rustig in en uit en ontspan je voeten.
  • Ga dan met je aandacht naar je knieën en naar je bekken. Duw een paar keer zachtjes afwisselend met je linker en rechter voet in de grond en volg de beweging van je voet naar je bekken. Rust even uit.
  • Ga met je aandacht naar je bekken: hoe zit je op de stoel? In het midden, aan de voor of achterkant? Kun je het staartbeentje waarnemen, zijn je billen ontspannen? Adem een paar keer rustig in en uit en ontspan het hele bekkengebied. Dan rol je met je bekken zachtjes naar voor en achter. Zoek je eigen midden. Rust uit.
  • Volg met je aandacht je wervelkolom vanaf het staartbeen tot je hoofd, neem alle bochten mee zoals ze zijn, wees er alleen bewust van. Ontspan je schouders en laat je armen hangen. Laat je hoofd rusten op de wervelkolom, ontspan je kaak en ogen. Adem nog een paar keer rustig in en uit terwijl je jezelf waarneemt van top tot teen op de stoel.
  • Sta langzaam op en volg iedere beweging met je aandacht. Hoe sta je? Voel je de verbinding tussen voeten, bekken en hoofd? Trek (bewust) je wandelschoenen aan en loop naar buiten. Stem af op wat je ziet, hoort en ruikt. Loop met aandacht en voel het contact met je voeten op de aarde…..
Reacties zijn gesloten.