Aandacht en geluk

Aandacht en geluk

Een paar dagen geleden las ik in de krant een artikel over het toenemende gebruik van alternatieve geneeswijzen. Ik was alweer met andere dingen bezig toen ik opeens het gevoel had dat er iets belangrijks in stond dat ik nog een keer wilde zien, het was deze zin:
“Mensen kiezen ervoor, vooral omdat het velen het gevoel geeft dat er aandacht voor hen is en dat het hen (daardoor) helpt.”

Ik denk dat aandacht inderdaad een belangrijke sleutel is tot ons welbevinden. Hoe meer ik met aandacht ergens mee bezig ben, hoe gelukkiger ik me voel. Door drukte, afleiding en te veel prikkels raken we vermoeid en krijgen ondanks grote inspanningen het gevoel van “verloren dagen”. Als we daarentegen alleen de belangrijke dingen doen en de moed opbrengen om de rest te laten zitten sluiten we de dag voldaan en rustig af. Zeker als het om denkprocessen gaat zijn we het meest creatief zonder inmenging van buitenaf. Echte aandacht maakt ons rijk, het verdiept en geeft betekenis en verhoogt onze energie.

Ademruimte en stilte zijn nodig om het stof neer te laten dalen en onszelf te ontmoeten. De stilte confronteert ons ook met wie we zijn en helpt ons terug te keren naar onszelf.
Door drukte ontstaat vereenzaming, we drijven weg van wie we werkelijk zijn en raken onze essentie kwijt.
Door rust te nemen voor echte aandacht zien we meer, ervaren we meer en raken verbonden. Deze verbondenheid met onszelf en de wereld om ons heen ervaren we als geluk.

Waar is de plek van rust 
Die je terugbrengt naar jezelf?
Sluit je ogen, voel het ritme van jouw adem
Je bent er al

Reacties zijn gesloten.