Het creatieve brein

Het creatieve brein

….Kiest voor bewuste rust. In zijn nieuwe boek “Rust in uitvoering. Meer voor elkaar krijgen door minder te werken.” stelt futuroloog Alex Pang dat je door werk en rust in balans te brengen juist productiever wordt. 

Tijdens een sabbatical merkte de hardwerkende consultant uit Silicon Valley dat hij meer voor elkaar kreeg door veel te rusten en intense concentratie met bewuste rust af te wisselen. Hij las meer, dacht meer na en kwam tot creatieve oplossingen en het gaf hem de aanleiding om het fenomeen rust wetenschappelijk te onderzoeken.

Wat blijkt? Onze hersenen rusten helemaal niet als we rusten. Ze zijn net zo actief als wanneer we focussen op een bepaald onderwerp, maar dan wel op een andere manier: herinneringen worden vastgelegd, het verleden doorgrond en oplossingen voor problemen bedacht die op dit moment spelen. Het brein heeft deze rustmomenten nodig om creatief te kunnen werken.

Bewuste rust helpt ook om productiever en energieker te worden, je werkt geconcentreerder en houdt meer tijd over voor het persoonlijke leven.

Waar vind je bewuste rust en hoe kun je deze momenten optimaal gebruiken? Goed rusten wil geleerd zijn, er zijn actieve en passieve vormen van rusten die bij je dagritme kunnen aansluiten. Dat is vaak een kwestie van observeren, wanneer ben ik energiek, creatief, gefocust of moe en rusteloos?

  • Wandelen – mind wandering, vooral in de natuur, geeft je brein de ruimte om alle kanten op te gaan.
  • 20 minuten slapen en even alles loslaten zorgt voor een frisse wakkere geest en ruimte voor nieuwe inzichten. Een korte meditatie kan het zelfde effect hebben.
  • Vroeg opstaan, een berg beklimmen, schilderen, fietsen… of helemaal niets doen: de mogelijkheden zijn eindeloos om je brein even op een ander spoor te zetten en nieuwe verbindingen aan te gaan

Ik wens je veel plezier met het onderzoeken van de bewuste rust die bij jou past !

Reacties zijn gesloten.