Het creatieve lichaam

Het creatieve lichaam

We zijn aan het snoeien in de tuin, opeens ontstaat er een nieuwe opening en ik zie een prachtige struik in bloei. Maar die is er toch altijd geweest? Hoe kan het dat ik hem nu pas zie? Ik stel de vraag aan de beste observant in huis, onze zoon van vier. Voor hem is het duidelijk: Het was er wel maar je hebt er niet echt naar gekeken!

Feldenkrais werkt ook op deze manier. Ergens in ons schuilt de bewuste afstemming van waarnemen en handelen, maar door patronen en compensaties is het dermate overwoekerd dat we het niet meer kunnen zien. Als we dan langzaam onze mogelijkheden onderzoeken is het resultaat zo natuurlijk en vanzelfsprekend dat het voelt alsof er nooit iets is gebeurd. Plotseling zegt iemand: ‘Je lijkt veel langer’ of, ‘Wat loop je soepel!’ en je bemerkt opeens dat je dingen veel makkelijker kunt bereiken…ons creatieve lichaam wordt zichtbaar, net als de mooie struik die er altijd was.

bloesem_margarita.jpg

Reach for the top with ease

  • Begin liggend op de rug met een body scan. Neem bewust waar hoe je ligt en contact maakt van je voeten tot je hoofd. Observeer je ademhaling en leg je handen op je onderbuik.
  • Buig je knieën en zet je voeten op heupbreedte neer. Kantel een paar keer je bekken op en neer. De beweging is zacht en gaat door van je voeten naar je hoofd.
  • Laat nu afwisselend je linker- en rechterknie iets omhoog komen en til je bekken een klein beetje op. Je voeten blijven staan. Je bekken schommelt van links naar rechts. Rust uit
  • Herhaal deze beweging en volg de lijn van de opgetilde heup naar de diagonaal liggende schouder. Ze zakt iets dieper in de grond. Wissel af, rechter heup naar linkerschouder, linkerheup naar rechterschouder. Rust uit.
  • Herhaal deze beweging en draai je hoofd mee: in richting van de opgetilde heup. Linkerheup omhoog, rechterschouder omlaag, hoofd draait naar links… en andersom. Rust uit.
  • Leg je armen boven je hoofd en herhaal de beweging. Als je linkerheup omhoog gaat, draai je naar links en verleng je de linkerarm. je kijkt naar je hand. Herhaal dit aan beide tot er een natuurlijke flow ontstaat. Rust uit.
  • Voel hoe je nu op de grond ligt. Neem de diagonale verbindingen  van linkerbeen naar rechterschouder waar, en andersom.
  • Kom rustig staan. Breng je gewicht van links naar rechts en maak je lang aan de kant waar je op staat. Breng je armen omhoog en verleng ze om en om. Je gewicht is op je linkervoet, je rechterhiel komt los van de grond. Je verlengt je linkerarm en kijkt ernaar. Wissel af en voel je lengte – misschien krijg je wel iets te pakken dat altijd buiten bereik was!  
Reacties zijn gesloten.