Wat beweegt jou deze lente?

Wat beweegt jou deze lente?

Alles begint weer te bewegen en te groeien, de natuur maakt zich klaar voor een nieuwe lente. Vaak zijn dat ook voor ons momenten voor nieuwe ideeën en inspiratie die ons nieuwe paden laten bewandelen. Ik las de volgende zin op mijn kalender en het zette me aan het denken en onderzoeken…

“Aandacht is de zeldzaamste en zuiverste vorm van vrijgevigheid”
Simone Weil, Franse filosofe (1909-1943)

Aandacht is als zonlicht voor een plant. We hebben ook aandacht nodig, echte, warme aandacht die de tijd neemt en niet wordt afgeleid. Alleen als we aandachtig leven, kunnen we diep geraakt worden. Komen we verder dan het oppervlakkige kijken.

Jonge kinderen zijn hier grote leermeesters. Ze vragen om onverdeelde aandacht, volledig in het hier en nu en in de beleving verbonden met wat ze bezig houdt. Het mooiste cadeau dat we ze kunnen geven is hierin mee te bewegen. Kunnen wij dat als volwassenen ook voor onszelf? Onze eigen gedachten, gevoelens en handelingen met volledige aandacht ervaren, af en toe misschien?

De volgende oefening kan ons hierbij helpen:

MET AANDACHT IN HET HIER EN NU STAAN

  • Zoek een rustige plek en sta rechtop. Voel je voeten op de vloer, je knieën zijn licht gebogen, je staat met een lange rug en ontspannen schouders. Maak een lange nek door je kin in richting van je borst te brengen.
  • Neem de tijd om alles om je heen en binnen jezelf waar te nemen: wat ervaren je zintuigen? Wat voor gedachten gaan door je hoofd? Wat voor emoties voel je? Neem waar zonder te oordelen.
  • Richt je aandacht op je voeten en beweeg van je tenen naar je hielen, langzaam en zacht. Begin klein en laat de beweging groter worden, dan weer klein tot je helemaal tot rust komt. Voel na.
  • Richt nu je aandacht op je bekken en kantel naar voor en achter. Je staat stevig op de grond, de knieën zijn van slot. Voel de beweging in je bekken en de verbinding naar je voeten en langs je wervelkolom naar je hoofd.
  • Maak nu rondjes met je bekken, links en rechtsom. Neem de tijd voor mooie evenwichtige cirkels. Voel je de cirkels ook bij je voeten, je borst en je hoofd?
  • Rust uit en voel hoe je staat
  • Richt je aandacht op je schouders en breng ze op een inademing omhoog, laat ze op een uitademing naar achter en beneden rollen. Herhaal dit een paar keer.
  • Richt je aandacht op je hoofd en beweeg een paar keer op en neer ( als je nek gevoelig is buig dan niet te ver naar achter) voel de bewegingen ook bij je borstbeen en bij je borstwervels
  • Kijk weer vooruit met een lange nek en draai met aandacht van links naar rechts. Voel je ruimte en respecteer jou grenzen. Breng je hoof weer naar het midden. Sluit je ogen en kijk nog een keer naar binnen, voelend en waarnemend
  • Open dan je ogen en kijk met een zachte blik om je heen. Hoe neem je de omgeving waar? Geniet ervan en kom weer tot bloei!
Reacties zijn gesloten.