Een bijzonder cadeau

Een bijzonder cadeau

Mijn werk als Feldenkraisdocent is mooi te combineren met de missie van Stichting Mimakkus (www.mimakkus.nl)
In de opleiding tot miMakkus clown staat namelijk afgestemd contact centraal. De deelnemers leren om aanwezig te zijn, in het hier en nu – en van daaruit af te stemmen op hun kwetsbare bewoners, mensen met een cognitieve beperking.
We kennen dit allemaal, ook in het dagelijkse leven, en voelen het meteen als iemand echt aanwezig is en volledig zijn aandacht kan richten: present zijn is de sleutel tot contact met onszelf en de ander.

Het woord boeit me en ik ga op onderzoek uit: “a present” in het Engels is toch een cadeau? Wat schuilt hier voor etymologische betekenis? “to be present – in attendance, at hand, available, existing, fully focused or involved…..” en de volgende zin als voorbeeld: “you have to put everything out of your mind and be really present” en dan nog deze “they are happy and at peace, refusing to think beyond the present”.

Als we nog verder teruggaan in de tijd, zien we dat het woord ‘present’ voortkomt uit de Latijnse woorden ‘prae’ + ‘esse’, dat betekent: voor + zijn. Aanwezig zijn is een voorwaarde om er te kunnen zijn.

Ik heb er een mantra van gemaakt, dat haalt ons terug in deze drukke tijd en helpt ons om weer in verbinding te komen:

My gift to you
Is to be present
To cherish
Your thoughts and needs

Ik wens je mooie feestdagen en ruimte voor het aandachtscadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *